16 november 2018

Bar & Brood heeft haar terras aan de Nieuwe Markt in Zwolle. Ooit een parkeerplaats maar nu een mooi plein met bomen en groen. Een perfecte locatie. Maar ook op andere plekken kun je genieten van de lekkere broodjes van Bar & Brood. Zelfs tijdens kantooruren: de lunchroom verzorgt ook catering voor bedrijven.

Samen met haar vriend Germon Stoffer nam Laura Kappert Bar & Brood vijf jaar geleden over van de vorige eigenaar. ‘We werkten er allebei al. Bar & Brood bestond toen pas één jaar. De vorige eigenaar had meerdere bedrijven en kon niet alle aandacht aan deze lunchroom geven.’

Dat kunnen Laura en Germon wel. Ze bereidden het broodjesassortiment uit met verse soep en salades. Ook kun je er tegenwoordig terecht voor een borrel. Toch is de grote lijn aangebleven. ‘We werken met verse producten. Krijgen dagelijks vers brood van onze plaatselijke bakker. Halen de groente bij de groenteboer om de hoek en vis vers van onze visboer.’

Met zorg belegd
‘Bij ons geen enorme broden maar met zorg belegde broodjes’, vertelt Laura. Alles is dagvers en ieder broodje krijgt de zorg en aandacht die het verdient. Het populairste ‘broodje’ begon ooit als proefpakket: ‘Bij bedrijven leverden we vier kleine broodjes als proeverijtjes, zodat ze konden proeven wat we in huis hebben. Dat sloeg zo aan dat de werknemers van bedrijven buiten werktijd bij ons kwamen en vroegen naar die vier kleine broodjes. Die hadden we helemaal niet op de kaart.’ In samenwerking met de bakker hebben ze nu de ‘mini’s’ opgezet. Vier kleine broodjes met carpaccio, kip, zalm en brie. Ook in de lunchroom een doorslaand succes. ‘Klanten zeggen ook altijd dat het zo leuk is om alles te proeven.’

Broodjes met naam
Het beste broodje aan het begin van een vergadering? ‘Dat is ‘de Laura’ natuurlijk’, lacht Laura. ‘Onze broodjes zijn vernoemd naar de mensen die hier werken. Iedereen heeft inbreng, van de klusjesman tot de pandeigenaar. De Laura is een broodje met pastrami. Dat vind ik heel lekker. We hadden dit broodje eerst als broodje van de maand.’

Koffie op de Nieuwe Markt
Ondank dat ze al flink bezorgen op de zakelijke markt, ziet Laura in de samenwerking met Absoluta wel kansen: ‘Het extra netwerk dat we via Absoluta krijgen kan bij ons ook weer nieuwe bedrijven in beeld brengen.’ Die bedrijven kunnen terecht voor alle soorten broodjes, salades en smoothies. Het enige waarvoor werknemers toch echt naar de Nieuwe Markt moeten komen is de koffie: ‘Onze koffie behoort tot de top-100 van Nederland. Daarmee willen we niet eerst tien minuten in de auto zitten, dat zou zonde zijn.’