15 augustus 2019

Bij HartBiet in de Amsterdamse Jordaan krijg je smakelijke vegetarische of vegan gerechten. Vooral voor de lunch bestel je er de lekkerste broodjes, wraps of maaltijdsalades en daarmee laat je een minuscule voetprint achter. Want duurzaam is HartBiet ook.

Daan en Karlien runnen een zelfstandig cafeetje in een yogaschool in de Jordaan, Amsterdam. Daan is muzikant en heeft daarnaast altijd in keukens gewekt. Karlien studeert eerst antropologie en ontwikkelingsstudies. Daarna besluit ze dat dingen-met-je-handen-doen veel leuker is. ‘Ik heb een vega koksopleiding gedaan in Haarlem. Daar heb ik zo veel geleerd. Toen ben ik echt chef geworden en nu sta ik in de keuken.’

Persoonlijk
Dat gezicht vindt het duo belangrijk. ‘We doen alles met een persoonlijke benadering. We willen iets vertellen over ons eten, en staan open voor iedereens wensen of tips. Aan massaproductie doen we niet.’

Duurzaam en gezond
Duurzaamheid, gezond eten (vegetarisch en vegan) vinden Daan en Karlien belangrijk. ‘Op allerlei gebieden proberen we die duurzaamheid door te voeren: onze verpakkingen en bestek zijn biologisch afbreekbaar, we vervoeren onze maaltijden met een fietskoerier en we gebruiken zo veel mogelijk lokale producten,’ aldus Karlien. Daarin gaat HartBiet nog een stapje verder dan anderen. ‘We zijn bezig om onze CO2-uitstoot te berekenen. We bieden mensen straks de mogelijkheid om een klein bedrag bij te betalen om hun lunch te compenseren. Dat bedrag doneren wij dan aan een organisatie die bomen plant.’

Vega, vegan en dieetwensen
Veel mensen die de yogaschool bezoeken, eten al vegetarisch of veganistisch. Via het bestelplatform van Absoluta probeert HartBiet een doelgroep te bereiken die minder snel daaraan denkt. ‘De vraag vanuit de markt groeit. Zo wil de gemeente Amsterdam hun events voortaan vegetarisch laten cateren,’ legt Karlien uit. ‘Wij kunnen gehoor geven aan alle dieetwensen: wil je een keer vegan eten of minder gluten, dan kun je bij ons terecht. Er zit vaak wel iemand in een team die dat wil.’

Altijd voedzaam
Hartbiet maakt eenvoudige gerechten met pure ingrediënten. Dat zijn voornamelijk broodjes, wraps (zoals een wrap met een kruidige bietenspread en geitenkaas) en salades. ‘Onze maaltijdsalades zijn goed gevuld, met graan, veel groente, eventueel kaas. Altijd voedzaam. We zorgen dat alle belangrijke voedingsstoffen erin zitten,’ vertelt Karlien. Ze maken zo veel mogelijk zelf, zoals de pruimenchutney die op een broodje met oude geitenkaas gaat.

Jackfruit
‘Wij hopen dat er meer vegetarisch gegeten gaat worden. Er zijn nog altijd mensen die lekker eten niet associëren met een vegetarische maaltijd.’ Toch kan dat juist heel goed. Ook met een product als jackfruit, dat een beetje de structuur van kip heeft en dat je goed kunt marineren. ‘We bereiden jackfruit met gyroskruiden en roosteren het in de oven; zo krijgt het echt een vleessmaak. Een goede en voedzame vervanger als je een keer geen kip wilt eten,’ vindt Karlien. Dat is het proberen zeker waard.