6 maart 2019

Honderdachtendertig jaar. Zolang bestaat de Amsterdamse patisserie al. In 1882 is Beune opgericht, in 1905 volgt Avezaath. Eind jaren ’90 voegen de toenmalige eigenaars beide zaken samen tot patisserie Van Avezaath – Beune en verhuizen in 2009 naar de Johannes Verhulststraat in het chique Amsterdam-Zuid. Inmiddels staat Patrick Roos aan het roer van deze bekende patisserie.

Patrick Roos is vijftien jaar als hij klaar is met de middelbare school. Hij volgt een opleiding patisserie, omdat hij ‘iets met eten’ wil doen. Inmiddels is het drieëntwintig jaar later en heeft hij zijn eigen zaak.

Nog altijd heeft Patrick veel passie voor dit vak. ‘Wat mij vooral fascineert is dat iemand daar ooit mee is begonnen. Je voegt suiker, bloem en water samen en dan krijg je een deeg. Elk deeg is verschillend. Dat daar steeds wat anders uitkomt, vind ik mooi.’

Van Avezaath Beune online bestellen Absoluta

Breed assortiment
Wat Patisserie Van Avezaath – Beune zo bijzonder maakt, is het assortiment. Zo heeft de winkel het alleenrecht op Amsterdammertjes. Dat zijn chocolaatjes in de vorm van de bekende Amsterdamse paaltjes, in de smaken melk en puur. Je kunt er terecht voor een breed assortiment bonbons, die ook in cadeauverpakking verkrijgbaar zijn.

Traditioneel grote taarten
Bovendien is de patisserie een van de weinige zaken die nog traditioneel grote taarten maakt. ‘Denk aan een Mathilde-taart, dat is een taart van heel vroeger. Hij wordt misschien nog maar tien keer per jaar besteld, maar bij ons is het wél mogelijk,’ vertelt Roos. ‘Of neem een Croquant Bouche.’ Deze taart wordt opgebouwd uit soesjes gevuld met Zwitserse room, voorzien van een laagje karamel. De koepel wordt gevuld met slagroom, cake en verse vruchten. ‘Als je deze taart na een etentje op tafel zet, dan heb je wel een wow-factor. Met de kerstperiode vliegen ze de deur uit.’

Van Avezaath Beune Amsterdamse paaltjes bestellen Absoluta

Deze gebakjes lopen altijd goed
De patisserie heeft natuurlijk nog veel meer lekkers in de vitrine staan. Van lemon meringuetaart, gevulde koeken en hartige kaassoesjes tot Bossche bollen. ‘Die Bossche bollen zijn een ding,’ vervolgt Patrick Roos. ‘Wij halen de soes helemaal door een mengsel van fondant, pure chocola en een tikje suikerstroop.’ Daarnaast zijn het hazelnootgebakje en het kasteeltje echte klassiekers van deze zaak. ‘Het kasteeltje bestaat uit drie lagen zachte biscuit met twee lagen vanillecrème ertussen en in één laag zitten gehakte Amarena-kersen. Het sap van de kersen gebruiken we weer om een biscuitplak nog malser te maken. Het maakt niet uit welk seizoen het is, of het vakantie is, wat dan ook. Deze traditionele gebakjes lopen altijd goed.’

Van Avezaath Beune online patisserie bestellen Absoluta

Bedrijven in Amsterdam
Dagelijks gaan er al twee tot drie ritten per dag de deur uit met bestellingen voor bedrijven op de Zuidas, rondom het Centraal Station en Station Sloterdijk. Veel mensen in omgeving Amsterdam weten de patisserie dus al te vinden, maar dat mogen er zeker meer worden. ‘Daar kan Absoluta ons goed bij helpen,’ aldus Roos.