30 juni 2020

Of je een zakelijke lunch hebt, met een heel team moet overwerken of de vrijdagmiddagborrel viert met lekkere hapjes: Proef Soest

Wij spreken eigenaar Frank van de Grift die Proef Soest 11 jaar geleden is gestart. Eerst als restaurant in de gezellige winkelstraat van Soest en cateringbedrijf voor particulieren. Sinds 2017 is door de overname van een zakelijk cateraar dat onderdeel van het bedrijf uitgebreid. Proef Soest bezorgt in Amersfoort en in omliggende gemeenten zoals Baarn, Hilversum en Eemnes.

Veel capaciteit
Frank: ‘wij hebben veel kennis en ervaring in huis. Zelf doe ik dit werk al 11 jaar en ik werk samen met doorgewinterde horecamensen. We hebben een flinke capaciteit: ons team bestaat uit 35 man en daarvan zijn er dagelijks zo’n 20 personen aan het werk. We leveren namelijk elke dag catering aan 500 personen, verdeeld over lunch en avondeten.’

Vaste opdracht
Zo bestelt één klant elke dag voor 100 personen avondmaaltijden. ‘Daar zijn we helemaal op ingesteld,’ aldus Frank. ‘De klant heeft als enig verzoek dat we zowel een vlees- als een vega-gerecht brengen en verder hebben wij de vrijheid om het menu te bepalen. Daardoor kunnen we met seizoensproducten werken en voorkomen we waste, het onnodig weggooien van ingrediënten.’

Nog een voordeel van dit dagelijkse volume is het brede assortiment dat Proef Soest kan aanbieden. ‘Om een voorbeeld te noemen: we krijgen dagelijks vers en heel divers brood van een bakker in de buurt. Daardoor hebben wij niet één maar 6 soorten zachte witte bolletjes.’

De vaste en langdurige klantrelaties is ook één van de speerpunten van Proef Soest. ‘Van onze klanten is 90% terugkerend. Het is prettig om wederzijds een aanspreekpunt te hebben in een bedrijf. Die relatie proberen we op te bouwen.’

De kracht van Absoluta
Door de samenwerking met Absoluta aan te gaan, hoopt Frank met Proef Soest een nieuwe klantenkring aan te spreken in omgeving Amersfoort. ‘Dat is de kracht van het platform van Absoluta,’ vindt Frank. ‘Stap twee is om die nieuwe relaties ook langdurig aan ons te binden.’

Duurzame materialen
Die duurzaamheid vindt Van der Grift tevens belangrijk in de verpakking en materialen waarmee het cateringbedrijf werkt. ‘Onze verpakkingen kun je voor 80% in de groene afvalbak kwijt. Plastic proberen zo veel mogelijk te vermijden en het plastic dat we gebruiken is voor 90% gerecycled,’ vertelt de eigenaar. Een leuke bijkomstigheid is de mooie uitstraling van het duurzame materiaal. Van klanten krijgt Proef Soest veel positieve reacties. ‘Sommige mensen nemen de schalen mee naar huis “want ze zijn zo leuk” of mensen vinden ze te mooi om weg te gooien en geven een afgewassen stapel aan ons terug.’