Bezorgd op jouw moment & locatie(s)
Op rekening bestellen mogelijk
Van A tot Z gefixt
data-disable-fade-on-click="0 " data-effect="standard" data-method="ajax">

Restaurant Stoer doet precies waar de naam voor staat. Als je bij dit restaurant in Alkmaar een lekker gerecht bestelt, dan is die maaltijd namelijk op een sociale en duurzame manier gemaakt. Met die wetenschap smaakt alles toch veel lekkerder? 

Lotte Mol was groepsleidster in de zorg. Omdat ze haar horizon wilde verbreden, zegde Lotte de helft van haar baan op om in de horeca te gaan werken. Zo was ze kookdocent in het speciaal onderwijs, de ideale combinatie van het groepsleiders-vak en de horeca.  Toch had ze altijd de droom om voor zichzelf te beginnen. Dat lukte toen het pand op de Stationsweg in Alkmaar vrij kwam. Inmiddels is haar restaurant Stoer tien maanden open.

Stoer - online eten bestellen

Dat vind ik stoer
Stoer dat Lotte deze stap heeft gezet. Lotte leeft ook best stoer. Maar de echte reden waarom deze ondernemer haar zaak  Stoer heeft genoemd, is vanwege de jongeren met wie ze werkt. “Als je zo veel meemaakt in je leven (bijvoorbeeld dat je nergens bij hoort, dat je nooit op een gewone school hebt gezeten) en toch maar doorgaat. Dat je toch je eigen ding blijft doen. Dat vind ik stoer,” vertelt Lotte.

Vers en toegankelijk
Er is een lekker lunchmenu met bijvoorbeeld een clubsandwich, uitsmijter en een vegetarische oesterzwamburger. En vijf dagen per week is er een daghap voor 8,50 euro, “met wat het seizoen, het land en de dag ons brengt.” Zit je de ene dag aan de verse vis of een ovenschotel met zoete aardappel, de andere dag eet je gevuld naanbrood of een pasta met verse doperwtjes en een champignonroomsaus. Alles is vers en heel toegankelijk geprijsd.

Stoer - online eten bestellen

Uit eigen tuin
Vaak komen de producten uit de eigen volkstuin. “Die staat nu vol met bietjes, kruiden, bloemen, puntpaprika, spinazie, sla,” vertelt Lotte. “Ik krijg ook veel van andere mensen, In het seizoen hebben andere tuinders vaak groente over. Mensen steunen het goede doel.”

Steuntje in de rug
Lotte heeft de ruil- en deeleconomie hoog in het vaandel staan. Zo schrijft een kennis in ruil voor een daghap en een cappuccino, stukjes in de buurtkrantjes en weekbladen ter promotie van Stoer. Jongeren met psychische en/of gedragsproblemen of die anderzijds vastgelopen krijgen bij Stoer kansen om werkervaring op te doen. Op die manier kunnen deze jongeren werkervaring opdoen waardoor ze met veel kennis en expertise een waardevolle bijdrage gaan leveren aan de maatschappij. Op sociaal gebied helpt Lotte dus waar ze kan. Dat doet ze ook voor het milieu.

Toekomstzuinig
“Ik bewaar de koffieprut voor de buurman en dat gooit hij op zijn moestuin. Als we leuke potjes over hebben, dan serveren we daar smoothies in of soep. We gooien niks weg en als we afval hebben, dan gaat dat op onze composthoop. Mijn planten kan ik van mijn eigen compost voorzien. Ook de was hangt buiten te drogen; ik heb geen droger. Ik probeer toekomstzuinig te leven,” aldus Lotte.

Stoer - online eten bestellen

Bedrijven
Omdat Lotte 24 uur per dag werk aan haar ‘groene’ en sociale onderneming bezig is, blijft er weinig tijd over voor sociale media en om de boer op te gaan met restaurant Stoer. Daarom sluit restaurant Stoer zich aan bij Absoluta. “Ik hoop dat bedrijven uit de omgeving onze lekkere ‘daghappen’ komen bestellen.”

Ook grote groepen
Voor je bedrijf kun je lunch, catering of een high tea aanvragen. “We brengen op locatie broodjes, soep en daghappen. Vorig jaar hebben we voor een bedrijfsborrel verzorgd voor 500 man en een evenement voor 250 man. Ook grote groepen kunnen we bedienen. Daarnaast zijn mensen van harte welkom om hier te komen eten met hun team of om een kleine vergadering te houden.”